Lezing door Ybo Buruma: humanisering van het strafrecht (VOL)

Lezing
21-09-2019 | 13:00

21 september is het de Internationale dag van de Vrede, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Just Peace organiseert rondom deze dag een festivalprogramma met diverse activiteiten in het thema Vrede en Recht. Museum de Gevangenpoort heeft geen bestaansrecht zonder dit onderwerp en kan dus niet ontbreken met een lezing over de humanisering van het strafrecht door mr. Ybo Buruma.

Buruma heeft jarenlange ervaring met dit onderwerp: sinds 2011 is hij raadsheer van de Hoge Raad en genoot daarvoor van een loopbaan als hoogleraar straf en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Gevangenpoort werd vanaf de 15de eeuw gebruikt als gevangenis. Verdachten moesten hier -soms wel maandenlang- wachten op hun straf. Lijfstraffen kwamen in die tijd veel voor en ook de doodstraf werd soms uitgevoerd. Straffen diende als voorbeeld en gebeurde daarom altijd in het openbaar. Vanaf de zestiende eeuw kwam er steeds meer bezwaar tegen de barbaarse kanten van de toenmalige rechtspleging. Onder invloed van de Verlichting kwam er aandacht voor meer humaniteit binnen het strafrecht. In die tijd deed ook de guillotine zijn intrede, eerst in Frankrijk en later ook in Nederland, om de doodstraf zo humaan mogelijk uit te voeren.

Voor- of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstellingsruimte van Museum de Gevangenpoort bezoeken. Dit zijn onder andere de ruimtes waar het Hof van Holland vroeger verdachten verhoorde en berechtte, hier staat een tentoonstelling van straffen door de eeuwen heen.

Praktisch:

  • Wanneer: zaterdag 21 september om 13.00 - 14.00 uur.
  • Kosten: €10,- regulier of €5,- met Museumkaart, Ooievaarspas, Rotterdampas, CJP, ICOM, Vereniging Rembrandt of Studentenpas. Kosten te voldoen op de dag zelf aan de kassa.
  • Reserveren: de lezing is reeds volgeboekt, er kunnen geen plekken meer gereserveerd worden.

Foto: A.M. Minnaard fotografie