Open Monumentendag (gratis bezoek tentoonstelling)

14-09-2019 | 12:00

Tijdens de Open Monumentendagen zetten in Nederland meer dan vierduizend monumenten hun deuren open voor publiek. Museum de Gevangenpoort kan als rijksmonument daar natuurlijk niet bij ontbreken en ontvangt u graaag op zaterdag 14 september. Deze dag kunt u gratis onze tentoonstellingruimtes bezoeken: dit is het deel van het historische pand waar vroeger onder andere het Hof van Holland bijeenkwam.

Veel mensen denken bij de Gevangenpoort meteen aan de kleine, eeuwenoude cellen en martelwerktuigen van vroeger. De Gevangenpoort bestaat echter uit veel meer ruimtes dan enkel die cellen en voorwerpen. De Gevangenpoort is een gebouw met een rijke historie in het Nederlandse rechtssysteem. Ontdek de rechtszaal van het vroegere Hof van Holland: waar kwamen zij bijeen om te vergaderen? Waar maakten zij beslissingen? En: waar vonden de verhoren met verdachten plaats?

In de Examineerkamer, Raadskamer, de Kapel, de Cipierswoning en de Vleeskelder vindt u een tentoonstelling over vrede en recht door de eeuwen heen.

Rondleidingen zijn niet gratis toegankelijk tijdens de Open Monumentendag. Tijdens een rondleiding neemt een gids u mee door het eeuwenoude cellencomplex van de Gevangenpoort. Deze ruimtes zijn niet op eigen gelegenheid te bezoeken.

De rondleidingen vinden plaats op:

  • 12.45, 13.45, 14.45, 15.45 uur

Foto: Kees Hageman