Open Monumentendagen

Rondleiding
09-09-2018 | 12:00

In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september, tijdens de Open Monumentendagen, stellen meer dan vierduizend monumenten in Nederland hun deuren open. Breng een bezoek aan Museum de Gevangenpoort en ontdek ons eeuwenoude cellencomplex!

De Gevangenpoort als monument

Kort na 1370 werd het houten poortgebouw van het kasteel van de graven van Holland vervangen door een stenen poortgebouw. Vanaf het moment dat de poort ook als gevangenis wordt gebruikt, wordt deze de Gevangenpoort genoemd. De cellen zijn bedoeld om verdachten onder te brengen tijdens het proces. Zodra er een vonnis geveld is, wordt dit in het openbaar uitgevoerd op het zoodje.

Tussen 1517 en 1535 wordt er een cellenblok aangebouwd. Onder de nieuwe uitbreiding wordt de Pijnkelder gebouwd; hier worden de verdachten verhoord. Op de binnenplaats is de Treurkamer met daarboven de Kapel. In de Treurkamer kunnen ter dood veroordeelden hun laatste nacht doorbrengen. In 1828 verlaten de laatste gevangenen het gebouw. De Gevangenpoort is een van de weinige middeleeuwse gevangenissen in Nederland die gaaf bewaard is gebleven. Sinds 1882 is de Gevangenpoort een museum.

Vrijkaarten

Het museum is tijdens de Open Monumentendagen niet gratis toegankelijk, maar stelt wel honderd vrijkaarten beschikbaar. U kunt voorafgaand reserveren door te mailen naar info@gevangenpoort.nl o.v.v. uw voorkeursdag en -tijdstip. Op de gereserveerde dag kunt u de tickets ophalen aan de kassa tot een kwartier voor aanvang van de rondleiding. Hiermee kunt u een gratis rondleiding door het cellencomplex volgen.