Rondleiding: Schuld of onschuld? De processen tegen vader en zoon Van Oldenbarnevelt.

Rondleiding
05-05-2019 | 14:00

Vader op het Binnenhof, zijn zoon op het Groene Zoodje. Beide mannen zijn geëxecuteerd, maar waren beide mannen ook schuldig? Hoe zijn deze processen verlopen? Ontdek het in een korte rondleiding over een speciale presentatie over vader en zoon Johan en Reinier van Oldenbarnevelt. Topstuk is het recent geïdentificeerde beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd. Museum de Gevangenpoort geeft met deze speciale rondleiding een inkijkje in de rechtsgang van de vroege 17e eeuw. Na deze speciale rondleiding kunt u met hetzelfde entreeticket gratis deelnemen aan de rondleiding door het eeuwenoude cellencomplex van de Gevangenpoort (14.45 uur).

Praktisch:

  • De rondleiding wordt 4 maal georganiseerd: op 14, 21, 28 april en 5 mei.
  • Tijd: 14.00-14.30 uur, aanlsuitend kunt u gratis deelnemen aan de reguliere rondleiding door het eeuwenoude cellencomplex (start 14.45).


Over de presentatie:

16 februari t/m 26 mei 2019

Op 13 mei is het vierhonderd jaar geleden dat de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt werd terechtgesteld. Na een langdurig en controversieel proces werd hij op het Binnenhof onthoofd. Had hij hoogverraad gepleegd, of was er sprake van een politieke moord?

Vier jaar later beraamden de zonen van Johan van Oldenbarnevelt een moordaanslag op Prins Maurits. Dit wraakplan werd verijdeld en zoon Reinier werd, na een korte bewaringstelling in de Gevangenpoort, op het Groene Zoodje in Den Haag onthoofd.

De processen en executies van vader en zoon verliepen op diverse punten anders. Museum de Gevangenpoort geeft met deze tijdelijke presentatie een inkijkje in de rechtsgang van de vroege 17e eeuw. Topstuk is het originele beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd.

2019 is het jaar waarin misschien wel de belangrijkste staatsman uit de Nederlandse geschiedenis wordt herdacht. Tot 14 april is in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling ‘Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord’ te zien. Vanaf 13 mei neemt Museum Flehite in Amersfoort het stokje over.