MuseumJeugdUniversiteit

Museum de Gevangenpoort doet mee met de MuseumJeugdUniversiteit en heeft speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar een reeks colleges samengesteld.

De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of interessant onderwerp dat betrekking heeft op de Haagse historie. De sprekers bij de MuseumJeugdUniversiteit zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma. Een collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij Museum de Gevangenpoort kost € 20,- (voor 4 colleges). Het najaarsprogramma 2016 vind je hieronder. De colleges worden gegeven op zondag van 11.30 tot 12.30 uur in Museum de Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum. Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl.

Hoe is het om als kind in de gevangenis te zitten?

zondag 19 februari 2017 | 11:30 - 12:30

Ook kinderen worden soms opgesloten in de gevangenis. Wat hebben zij dan fout gedaan? En wat moeten en mogen ze allemaal doen achter de tralies? Theo van Maanen was vroeger directeur van een jeugdgevangenis en kan je er alles over vertellen. Wat denk jij: maakten kinderen in de gevangenis vroeger hetzelfde mee als nu? En wat zou jij willen leren als je voor straf in de gevangenis zit?

Beveilig je een museum en een gevangenis hetzelfde?

zondag 19 maart 2017 | 11:30 - 12:30

De cipier hield de misdadigers die vroeger in de Gevangenpoort zaten, goed in de gaten. In een museum letten beveiligers op de kostbare kunstschatten en controleren zij of bezoekers zich wel netjes gedragen. Michel van de Koppel en Floris Meijer zijn museumbeveiligers én weten hoe het er vroeger in de Gevangenpoort aan toe ging. Zouden beveiligers van gevangenen en kunst iets van elkaar kunnen leren?

Kwamen jongens en meisjes in verzet tegen de Duitse bezetter?

zondag 09 april 2017 | 11:30 - 12:30

Je oorlogsvijand dwarsbomen? Daar is heel wat moed voor nodig! Veel Hagenaars durfden het aan tijdens de Tweede Wereldoorlog, zij zaten in het verzet. Herman Keppy is journalist en schrijft een boek over Indische mensen in het verzet. Hij neemt je mee in een spannend verhaal over dappere jongens en meisjes. Wat zou jij gedaan hebben als je toen leefde?

Hoe overleef je zonder elektriciteit?

zondag 21 mei 2017 | 11:30 - 12:30

De poppenhuizen van Lita de Ranitz laten zien hoe rijke mensen 100 jaar geleden leefden. Wat een verschil met de krappe hofjeswoningen van de arme mensen! Samen met Diana Timmer ontdek je wat de poppenhuizen van Lita vertellen over het leven van vroeger. Weet jij bijvoorbeeld wat een schellekoord is? En hoe kreeg je vroeger een kleed schoon zonder stofzuiger?