Op jacht naar regels en wetten

Op jacht naar regels en wetten

Museumles voor groep 6

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

In deze les gaat het om historische gebeurtenissen in de tijd en in context te plaatsen, een eigen mening vormen, je verplaatsen in een (hypothetische) situatie en het leggen van verbanden.

Het wetboek is een belangrijk document in onze samenleving. Aan de wetten die hierin opgeschreven staan, moet iedereen zich houden. Doe je dat niet, dan volgt er straf. Die afspraken hebben we met elkaar gemaakt. Tijdens de museumles adviseren de leerlingen de fictieve planeet Kwiefax waar het niet zo goed gaat met de ruilhandel en het bepalen van grenzen. En wie is er eigenlijk de baas? De Kwiefaxianen kunnen wel wat regels en wetten gebruiken.

De leerlingen leren dat onze opvattingen over (de effectiviteit van) straffen in de loop der eeuwen zijn veranderd. In drie ruimtes nemen de leerlingen een criminele gebeurtenis onder de loep en verzinnen samen welke wet en straf hierbij hoort. De drie onderliggende thema’s van de Gevangenpoort ‘misdaad en straf’, ‘vervolging en vrijheid’ en ‘rechtstaat en vrede’ staan hierbij centraal. Terug op school wordt het advies aan Kwiefax nader uitgewerkt.

Praktische informatie

  • Duur: 75 minuten

  • Het lesmateriaal voor deze Cultuurmenules is hier te dowloaden.

  • Basisscholen binnen Den Haag kunnen deze les via het Cultuurmenu reserveren. Meer informatie via www.cultuurmenu.nl.

  • Basisscholen buiten Den Haag kunnen deze les los van het Cultuurmenu reserveren via info@gevangenpoort.nl. Voor scholen buiten Den Haag zijn de kosten: € 4,25 per leerling.

Over Cultuurmenu

Het Cultuurmenu is een Haagse cultuuragenda voor het primair onderwijs. Voor iedere groep van Haagse basisscholen is er elk jaar een speciale museumles in één van de deelnemende musea. Na acht jaar basisonderwijs hebben de leerlingen een goed beeld van het aanbod van de musea in hun stad. Het Cultuurmenu is een samenwerking van de Haagse Musea, verenigd in de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea.

Tickets