Ontdek de Gevangenpoort

Ontdek de Gevangenpoort

Heb jij wel eens een eeuwenoude gevangenis van binnen gezien? Kennis gemaakt met de cipier, de beul of de rechter? Oog in oog gestaan met een guillotine?

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

De Gevangenpoort is het spannendste uitje van Den Haag, voor jong en oud. Beleef hoe het vroeg was om te worden opgesloten, ondervraagd en bestraft te worden. Bezoek de koude cellen waar zelfs in de zomer nauwelijks licht komt. Denk je eens in hoe het was om daar vast te zitten. Met een bezoekje aan de Pijnkelder in het vooruitzicht...

Durf jij?

Bestel hier je tickets!

Het verhaal van de Gevangenpoort

Ooit was dit de hoofdpoort van het kasteel van de graven van Holland - beter bekend als het Binnenhof. In de 15e eeuw werd de middeleeuwse poort de belangrijkste gevangenis van het machtige Hof van Holland. De poort werd uitgebreid met Gajolen (de cellen) en een Gerechtsgebouw.

Verdachten werden in de donkere Gajolen opgesloten. Hier moesten ze wachten op hun ondervraging en berechting. In de Pijnkelder konden ze tot een bekentenis worden gebracht. De straf werd na de uitspraak van de rechtbank voltrokken, als het kon met veel publiek.

Bekende Nederlanders zoals Cornelis de Witt en Dirk Volckertszoon Coornhert hebben in de Gevangenpoort vastgezeten. Zij hadden hun eigen luxe cel, de Ridderkamer.

Ontdek de bloedstollende verhalen op de plaats waar geschiedenis werd geschreven

Sinds 1882 is de Gevangenpoort een rijksmuseum met de nationale collectie martel- en strafwerktuigen. Het museum vertelt het verhaal van misdaad en straf van de 15e tot de 19e eeuw. Vier eeuwen opsluiten, verhoren en straffen. Beleef het verhaal van misdaad, berechting en straf. Van vroeger, maar ook van nu!

Bestel hier je tickets!

Tickets