Rondleidingen

Ontdek het verhaal van misdaad en straf uit voorbije tijden

Belangrijke informatie

Vanaf 1 juni mogen we de deuren van Museum de Gevangenpoort weer openen voor publiek. Rondleidingen met een gids en groepsbezoek zijn helaas op korte termijn nog niet mogelijk.

Om toch de verhalen van misdaad en straf uit voorbije tijden te ontdekken, krijgt u bij aanvang een audiotour mee. Met deze audiotour bezoekt u op eigen gelegenheid het eeuwenoude cellencomplex van de Gevangenpoort.

Daarbij zijn ook de tentoonstellingsruimtes te bezoeken: dit is het deel van het historische pand waar vroeger onder andere het Hof van Holland bijeenkwam. Ontdek de rechtszaal van het vroegere Hof van Holland: waar kwamen zij bijeen om te vergaderen? Waar maakten zij beslissingen? En: waar vonden de verhoren met verdachten plaats? In de Examineerkamer, Raadskamer, de Kapel, de Cipierswoning en de Vleeskelder vindt u een tentoonstelling over vrede en recht door de eeuwen heen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Momenteel niet van toepassing:

Altijd inbegrepen: rondleiding 'Voor straf naar de Gevangenpoort'

Bij uw bezoek aan Museum de Gevangenpoort zit standaard een rondleiding inbegrepen. Het cellencomplex is namelijk alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. U bezoekt de eeuwenoude cellen voor een intrigerende rondleiding door de Gevangenpoort. Ieder uur kunt u aansluiten bij een rondleiding van 30 minuten. De tours vangen aan om:

  • Di t/m vr: 10.45, 11.45, 12.45, 13.45, 14.45, 15.45 uur
  • Za en zo: 12.45, 13.45, 14.45, 15.45 uur

Kaarten reserveren voor een specifiek tijdstip kan door minstens één dag van te voren te bellen naar 070 346 08 61 of om te mailen naar info@gevangenpoort.nl. Wij houden de kaarten tot 15 minuten voor aanvang van de rondleiding voor u vast.

Privérondleiding met een groep

Wilt u liever een besloten rondleiding met uw eigen groep reserveren? Dan heeft u de keuze uit twee opties:

1. Standaardrondleiding 'Voor straf naar de Gevangenpoort'
Ga mee met een intrigerende rondleiding door de eeuwenoude cellen van de Gevangenpoort. U bezoekt onder meer de Pijnkelder, de Gajolen, de Ridderkamer en de Stockzolder. Onze gids vertelt u over de geschiedenis van de Gevangenpoort, de mensen die hier vastzaten en de straffen die gebruikelijk waren.

2. Themarondleiding 'De humanisering van het strafrecht'
Verdachten moesten in de Gevangenpoort soms wel maandenlang wachten op hun straf. Lijfstraffen kwamen veel voor en ook de doodstraf werd soms uitgevoerd. Straffen diende als voorbeeld en gebeurde daarom altijd in het openbaar. Vanaf de 16de eeuw kwam er bezwaar tegen de barbaarse kanten van de toenmalige rechtspleging en werd de roep om meer humaniteit binnen het strafrecht groter. De guillotine deed zijn intrede, eerst in Frankrijk en later ook in Nederland, om de doodstraf zo humaan mogelijk uit te voeren. Tijdens deze themarondleiding vertelt onze gids meer over de humanisering van het strafrecht door de eeuwen heen. De rondleiding brengt u onder meer langs de 18de-eeuwse guillotine.

Neem contact met ons op voor boekingen en/of meer informatie.

"Een bijzonder leuke en informatieve rondleiding, waar mijn collega's en ik genoeg stof tot praten aan over hebben gehouden. We hebben een goed beeld gekregen van het reilen en zeilen van het gevangeniswezen in vroeger tijden. Heel bijzonder en ongekend. Een bezoek aan de Gevangenpoort is zeker een aanrader als teamuitje met collega's. Wij hebben er in ieder geval van genoten!" - Anne van Wijk, Bibliotheek Segbroek

Engelstalige rondleidingen

Iedere zaterdag en zondag om 14.15 uur start een Engelstalige rondleiding door Museum de Gevangenpoort. In de Haagse schoolvakanties vindt deze Engelstalige tour dagelijks plaats van dinsdag tot en met zondag.