Guillotine

Guillotine

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Guillotine

Bij guillotines denken we al gauw aan Frankrijk. Niet zo gek, want de guillotine is een Franse uitvinding. Het apparaat werd voor het eerst in 1792 tijdens de Franse Revolutie ingezet om een ter dood veroordeelde te onthoofden. Tijdens het keizerrijk van Napoleon Bonaparte introduceerden de Fransen de guillotine in door hen veroverde gebieden, waaronder Nederland. Op 1 maart 1811 werd in Nederland het Franse strafwetboek, de Code Pénal, ingevoerd. Tot die tijd was onthoofding door het zwaard het ‘privilege’ van de elite: de gewone man of vrouw werd gehangen of gewurgd.

De invoering van de guillotine was ook bedoeld om de doodstraf op een humanere wijze dan voorheen te voltrekken, ‘zo effectief en pijnloos mogelijk’, aldus een Frans decreet. De eerste executie met een guillotine in Nederland vond plaats in Utrecht op 27 juli 1811. In Den Haag is de guillotine in de jaren 1812-1813 twee keer ingezet. Het apparaat is niet bewaard gebleven.

De hier getoonde guillotine is vermoedelijk begin negentiende eeuw in Frankrijk vervaardigd. In 2016 wist het museum dit bijzondere object aan te kopen. De machine is niet helemaal compleet. Er mist namelijk nog een bijltje, voor als de executie in eerste instantie niet lukte.

Guillotine.JPG
Guillotine, ca. 1800-1850

Specificaties

  • Vervaardiger: onbekend, vermoedelijk in Frankrijk of Italië
  • Datering: ca. 1800-1850
  • Objectnummer: 370
  • Materialen: eikenhout, verf, metaal, touw
  • Afmetingen: 300 bij 100 cm
Tickets